perjantai 14. helmikuuta 2014

Rakennustapaohjeet

Saatiin uudet luonnokset pohjakuvista, vieläkin on muokattavaa. Jos NYT sitten saataisiin lopulliset päätökset/muutokset tehtyä. Käytiin rakennusvalvonnastakin kyselemässä neuvoja ja tarkennuksia rakennustapaohjeisiin. Ainakin julkisivut alkaa olla kunnossa, tulossa musta peltikatto, ulkoverhous leveää hirsipaneelia, väri mustan/harmaan/sinisen välillä..vaikea kuvailla. Muutamia tehostekohtia kuultovalkoisella kapeammalla laudoituksella, näitäkään ei saa olla liikaa, sillä rakennustapaohjeet kieltävät kirkkaat/vaaleat sävyt. Tosin jos ei mene läpi niin onneksi lempiväri on musta:) Eritasokatto, autotallin kohdalta katto matalammalla harjalla että hieman edes erottuu. Asemakuvista tuli vinkkejä, että olisi hyvä sijoittaa rakennus rakennusalueen etureunaan, terassit tulisi olla rakennusalueen sisällä jne.

Tuossa muutama kuva, aika perussettiä siis. 
Tehdään sitten sisälle niitä erikoisuuksia;) 
Kuvissa tuo katto on kyllä ruma, pitää vain kuvitella se mustana.


Lämmitystavan vuoksi meillä täytyy myös olla tilaa jossa säilyttää puut, tähän tarvitaan siis jonkinnäköinen lato. No tähän täytyy hakea erikseen toimenpidelupa. huoh...tavallista 10-15m2 latoa varten uusia lomakkeita ja pohja/julkisivukuvat. Tosi kiva kun tarkoituksena ostaa valmiina..no katto täytyy olla samaa materiaalia kuin talo ja julkisivu myös samaa väriä. Rakennusvalvoja meinasi ensin että pitäisi vielä laudoittaakin samoin..katsottiin pitkään ilmeellä "ootko tosissas". No ilmeisesti nyt riittää pelkkä maalaus+katto. Ehdottomasti pitää kuulemma olla suorat seinät (valmisladoissa yleensä seinät kapenevat alaspäin). 

Vähän infoa: Kaupunki määrittelee rakennuksille ohjeet joita tulisi noudattaa, riippuen alueesta ne voivat olla hyvin tiukat tai sitten (yleensä harvemmalla asutusalueella) käytännössä vapaavalintaiset. Ohjeistukset koskevat yleensä kattokaltevuuksia/malleja, julkisivumateriaaleja/värejä, sijoitusta tontilla, kerroslukua. 

Rakennustapaohjeissa voidaan esim. määrätä, että rakennettava talo on yksikerroksinen, jossa punainen tiilikatto ja punainen puuverhous. Katon tulee olla harjakatto, rakennus tulee sijoittaa tontin perälle ja autotalli tontin etualalle (rakennusalue). Nämäpä siis kannattaa selvittää ennen tontin ostoa/vuokraamista ettei tule ikäviä yllätyksiä jos unelmatalo on jo mietittynä. Samoin jos ostaa omakotitalon ja haluaa sitten rakentaa esim. autotallin/varaston tai laajentaa taloa/terassia ym. Myös maisemointiin on omat ohjeet/hakemukset.

ps. jos haluaa niin tuolta voi seurata blogia, tai tuolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti